Lijsterstraat

Beschrijving

Korte rechte straat die de Izegemsestraat verbindt met de oostelijker gelegen Bruinbergstraat. Op het eind van de 18de eeuw loopt de straat doorheen bosgebied, zie Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (1817) weergegeven als "Meulebeek-straet", op 19de-eeuwse mutatieschetsen als "Meulebeke straete". Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Eenigheydstraet" en omschreven als "Chemin du cabaret dit: Kruyp in d'Aerde à la Maison Capelle Verhelst". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) al aangeduid als grind- of tarmacweg.

Dicht bebouwde straat met voornamelijk woonfunctie. In de 18de eeuw bebost en nog vrijwel onbebouwd, zie Ferrariskaart (1770-1778). In het begin van de 19de eeuw komen al verspreide kleine woningen voor. Nummer 31 wordt opgetrokken in 1838 op een leeg perceel op de hoek met de Bruinbergstraat en schuin ingeplant ten opzichte van de weg. Thans verbouwd met nieuw parement en onder pannen mansardedak. Nummers 27-29 aangebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, onder pannen zadeldak en met vernieuwd parement.

Nummer 13 opgetrokken tijdens het interbellum, eenlaagsbouw in witgeschilderde siercementering onder zadeldak in mechanische pannen. Rechte muuropeningen met afgeschuinde hoeken, nieuw schrijnwerk, linkerpoorttravee. Flankerende achteraanbouw onder zadeldak. Aangevuld met vrijstaande bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadaster Archief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1838/13.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.