Zeswegenstraat en Muizelstraat

Beschrijving

Straat die vertrekt vanuit het centrum van Waregem, als zijstraat van de Olmstraat, en zo in westelijke richting loopt naar het gehucht Gaverke. De straat heette vóór de naamsverandering van 1990 de Nijverheidsstraat; huidige benaming verwijst naar het ten westen gelegen kruispunt waar zes straten samenkomen.

De straat is aangelegd en verkaveld in de tweede helft van de jaren 1920 (zie eerste vermelding van de nieuwe straat als "Nieuwstraat" op een mutatieschets uit het kadaster van 1929) en het eerste straatdeel is grotendeels in de daaropvolgende jaren bebouwd met hoofdzakelijk kleinschalige (twee bouwlagen), aaneengesloten woningen. Quasi uitsluitend bewoning. Op de hoek met de Olmstraat, sociaal huisvestingsproject Hoge Kave, bestaande uit 48 wooneenheden gerealiseerd door CVBA Helpt Elkander circa 2003. Oudste bebouwing opklimmend tot het einde van de jaren 1920 zoals nummers 50-52, historiserende eenheidsbebouwing bestaande uit twee woningen respectievelijk opgetrokken voor de werkmannen Louis Waelkens en Amedé Balcaen in 1928, met gezamenlijke voorgevel van oranje baksteen gecombineerd met gele baksteen voor enkele accenten rond de rondboogopeningen; nummer 50 voorzien van inrijpoort en later verstoord door pui. Voornamelijk aaneengeschakelde woonhuizen uit de jaren 1930, al dan niet met art-decogetinte voorgevels getypeerd door veelvuldig baksteenmetselwerk, hoekige erkers of schrijnwerk met smalle roedeverdelingen. Nummer 28, woning gebouwd in opdracht van accijnsbediende Gerard Maertens in 1935 met zeer beperkte art-deco-inslag in de hoekige indeling van de voorgevel en de gestileerde strekken; smallere tweede ingang; later vernieuwd schrijnwerk. Nummer 22 van 1936, sobere woning van steenkapper Alfons Platteau, met bewaard venster op de begane grond en smalle verdelingen. Nummer 30, eveneens sobere woning met tweede ingang, gebouwd in 1939 voor werkman Henri Coudyzer, en voorzien van erker en ingang met afgeronde dagkanten en luifel. Nummers 74, 76 en 78, eertijds art-decogetint samenstel van 1939, thans gerenoveerd en voorzien van nieuw schrijnwerk en nieuwe beschildering; typerend spel van in- en uitspringende erker en balkon onder bekronende luifel; nummer 76 bewaart op de begane grond het oorspronkelijke venster. Daarnaast banale verbouwingen of nieuwbouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De tweede straathelft bestaat enerzijds ook uit aaneengesloten woningen, deels gelegen achter de vroegere grote fabrieksite zogenaamd "Sint-Hubert" van Bekaert Textiles aan de Weversstraat, die nog tot in de jaren 1990 in gebruik was doch sindsdien kwam leeg te staan en in 2008-2009 werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuw woonproject ontworpen door Groep 3 architecten uit Brugge. Anderzijds enkele vrijstaande beeldbepalende complexen zoals het Koninklijk Atheneum op de hoek met de Westerlaan en meer naar het kruispunt van het Gaverke toe het opvallend nieuwbouwvolume van dienstencentrum Het Gaverke met feestzaal en bijhorende parking.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1928/5, 1929/44, 1935/52, 1936/51, 1939/46.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 454.
  • Sociale huisvesting in Waregem, in De Sprong. Infokrant Waregem, 2, 2004, 1, p. 7-10.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

Ten tijde van de inventaris was er enkel sprake van de Zeswegenstraat. Sinds 2016 is deze straat gesplitst in de Zeswegenstraat en de Muizelstraat. De Zeswegenstraat verbindt de kerk met de Westerlaan. De Muizelstraat is de connectie tussen de Westerlaan en de Olmstraat.

Auteurs : Sys, Annelien