Vandewoestijnelaan

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum van Waregem, lopend van de Boulezlaan naar de Ter Elststraat. De straat verwijst naar kunstschilder Gustave Van de Woestijne (1881-1947) die van 1919 tot 1926 in villa "Het Rozenhuis" aan de Ter Elststraat verbleef, zie Ter Elststraat nummer 4.

De straat is pas ontstaan op het einde van de jaren 1920-begin 1930 na de bouw van enkele woonhuizen (zie nummer 4, nummer 6, nummer 8, nummer 10), aansluitend bij de bebouwing van de Boulezlaan. In 1948, bouw van "Huyze Windroos" (nummer 1), door de afstammelingen van de eigenaars van villa "Ter Elst" aan de Vijfseweg nummer 21; imposante, wit beschilderde woning met handelsruimte uitgewerkt in zeer traditionele vormgeving en gelegen in een zeer ruime tuin. Thans geasfalteerde straat aan de enerzijds ingenomen door hogervermelde villa in tuin en aan de overzijde door aaneengeschakelde woonhuizen uit de jaren 1920-1930, thans reeds aangevuld met hedendaags appartementsgebouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1948/97.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie