Toekomststraat

Beschrijving

Straat ten westen van het centrum van Waregem, op de wijk het Gaverke, lopende van de Westerlaan naar de Broekstraat. De straatnaam dateert uit 1947 en verwijst waarschijnlijk naar een voormalige herbergnaam.

Vermoedelijk aangelegd op het einde van de jaren 1920 of in het begin van de jaren 1930 en geleidelijk aan bebouwd met enerzijds reeksen eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen (nummers 32-54 en nummers 29-45) en anderzijds enkele burgerwoningen. Nummer 63, arbeiderswoning van 1935 met arduinen(?) lateien met sluitsteen en vermoedelijk deels bewaard, grijs beschilderd schrijnwerk. Daarnaast ook de bouw van de dieperin gelegen vakschool in 1938 en de nieuwe parochiekerk in 1951-1953. Restant van een vlassite, zie rechts van nummer 7, voormalige, driebeukige vlasschuur, thans volledig bepleisterd en deels ingericht als handelszaak. Vrij dominerende nieuwbouw als uitbreiding van een kleine jaren 1930-woning, zie nummer 22. Op de hoek met de Westerlaan laat de Waregemse bouwmaatschappij Helpt Elkander in 1949 een eenheidsbebouwing van zeven woningen optrekken, ontworpen door de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958), (Westerlaan nummers 55-59 + Toekomststraat nummers 2-8).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1935/57.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem,  De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 447.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie