Ruitersdreef

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem, lopend van de Nachtegaallaan naar de Galgewegel. De straat met zijn drie doodlopende, dwarse zijtracés, behoort net als de Groendreef en de Acacialaan tot de wijk "Villapark". De straatnaam, volgens Meuris toegekend in 1953, verwijst vermoedelijk enkel naar de bekende paardenactiviteiten in Waregem.

Op vraag van de gemeente in 1955 komt de in 1935 opgerichte Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom (NMKL), met als doel de ontwikkeling van de landelijke woning en het aantrekkelijk maken in de plattelandsgemeenten van het wonen 'op den buiten', een woonwijk bouwen te Waregem. De gemeente gebruikt daarbij het 'landelijke karakter' van Waregem om de Maatschappij te overtuigen. Al in juni 1955 dient de Maatschappij een aanvraag in voor het bouwen van 56 woonhuizen op de wijk "Villapark", naar een ontwerp van de Brugse architect Maurice Hocepied. De aanvraag betreft de bebouwing van niet alleen de zuidwestzijde van de Ruitersdreef, maar ook het meest zuidelijke deel van de kromme Groendreef en de zuidoostkant van de korte Acacialaan. Woonwijk van zowel vrijstaande als halfvrijstaande woningen, geïnspireerd door de cottage-architectuur en getypeerd door verschillende dakoriëntaties en door het afwisselend voorkomen van dakvensters en/of erkers. In oorsprong wit beschilderde, bakstenen, drie à vier-slaapkamerwoningen met kleine voortuin en iets ruimere tuin achteraan met elk een eigen 'stal'. Laatstgenoemde past binnen het kader van de promotie van het landelijke leven van de Maatschappij en door de verkoopakte te ondertekenen, verbinden de eigenaars zich om gedurende dertig jaar aan kleinveeteelt te doen. Ook de eerste aanplanting van de tuinen gebeurt volgens plan van de Maatschappij en mag niet gewijzigd worden. Ingebruikname van de eerste woonhuizen in 1956, de laatste bij het begin van 1969.

De overige bebouwing aan de drie straten en de zijtracés van de Ruitersdreef dateert uit het laatste kwart van de 20ste eeuw zie duidelijk zichtbaar op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1955.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 48-50.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie