Plasstraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem, lopend van de Ingooigemstraat naar de Brabantstraat. De straatnaam "plasch straet" komt volgens Meuris al voor in 1562 maar werd door een schrijffout bij de opmaak van de Atlas der Buurtwegen (1844) omgevormd in Plasschaerdstraat. Voor de betekenis van de naam zijn verschillende verklaringen mogelijk: zo verwijst die mogelijk naar een nabij gelegen plas die gevoed wordt door de Goelevenbeek, terwijl anderen de benaming wijten aan het feit dat de straat vroeger bij elke regenbui herschapen werd tot een plas door de slechte afwatering.

Eerste weergave van de straat op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778): de straat loopt er doorheen "Bois Kelis Hove" en is enkel bebouwd met twee thans verdwenen sites. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat zoals hoger vermeld genoteerd als "Chemin n° 27" met omschrijving "Chemin du cabaret Het Goed Leven à celui dit la Demi Lune" en naam "Plafschaert straet". Het straatdeeltje tussen de Ingooigemstraat en de Vichtseweg maakt deel uit van "Chemin n° 36" ofwel "Chemin du cabaret le Cygne Bleu au chemin dit A K Straet" zogenaamd "Neer straetje". De bebouwing is in de jaren 1840 totaal gewijzigd: er wordt een hoevesite weergegeven langs het eerste deel van de straat en één in de knik van de straat (nummer 32 en nummer 40). Voorts weinig verandering tot de bouw van enkele vrijstaande woonhuizen in de jaren 1930. In het laatste kwart van de 20ste eeuw, uitbreiding van de bedrijfsbebouwing van aan de Vichtseweg naar de Plasstraat toe.

Thans landelijke, kronkelende straat met geasfalteerd wegdek, enerzijds met open landschap (westzijde) en anderzijds vrij dominante en uitbreidende bedrijfsgebouwen aan de Vichtseweg. Oudste sites klimmen zeker op tot het einde van de 18de eeuw (nummer 32), doch de huidige bebouwing dateert slechts uit de 19de en voornamelijk uit de 20ste eeuw. Nummer 14, woonhuis gebouwd in 1935 voor werkman Jules Vandevelde, samen met nummer 16; tweewoonst van verankerde, bruine baksteen met voorgevel verlevendigd door gevarieerde baksteenmotieven en metselverbanden. Licht getoogde openingen, bij nummer 14 met bewaard schrijnwerk in de vensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1935/100.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie