Geografisch thema

Mosschaardstraat

ID
15310
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15310

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem. De straat vertrekt van de Vichtseweg en loopt tot aan de grens met Ingooigem (Anzegem); op het grondgebied van Anzegem loopt de straat verder als de Knokstraat. De straatnaam is afgeleid van de Mosschaardsbeek, een klein beekje dat de grens vormt tussen Waregem en Vichte.

Eerste weergave van de straat op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De bebouwing op dat ogenblik betreft slechts één hoeve. Nummer 5, in oorsprong 18de-eeuwse hoevetje bestaande uit een woonhuis aan de straatzijde met een parallelle schuur/stalvleugel. Later bijgebouwde loods achteraan en woonhuis aan de straat. Het erf is van de straat afgescheiden door wit beschilderde betonpaaltjes. Voormalig woonhuis in het tweede-derde kwart van de 20ste eeuw voorzien van een nieuw parement van oranje baksteen. Schuur/stalvolume deels gebouwd in 1879 en later uitgebreid; twee aaneengeschakelde volumes met verschillende nokhoogte. Wit beschilderde verankerde baksteenbouw, afgedekt door een zadeldak met mechanische pannen; oorspronkelijk groen beschilderd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/188.
  • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 33.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mosschaardstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15310 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.