Kleithoekstraat

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Waregem gelegen. De straat loopt van de Mottestraat in zuidoostelijke richting en draait net vóór de autostrade E17 af om in westelijke richting verder te lopen tot aan de Industrielaan. De benaming verwijst naar de locatie waar kleiachtige bodem gevonden werd. Tot de aanleg van de autostrade was het de straat die leidde naar de Kleithoek, het gebied rond de Kleithul, de kleine heuvel ter hoogte van de huidige oprit naar de E17. Weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778, waar de straat eerst via een brug de Gaverbeek kruist en verder is bebouwd met verspreid gelegen sites; ook het thans nog bestaande zijtracé is afleesbaar. Zelfde bebouwing op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844), waar de straat, net zoals de in het verlengde liggende Bieststraat, Vijverdamstraat en een deel van de Brabantstraat is vermeld als "Chemin n° 5" met als benaming "Biestklythoekstraete" en omschrijving "Chemin de Waereghem à Ingoyghem par le hameau de Biest". In de jaren 1970, naar aanleiding van de aanleg van de autostrade E17, wordt de straat onderbroken en afgeleid in westelijke richting naar de aangelegde Industrielaan.

Nu landelijke straat met open karakter, geasfalteerd wegdek en slechts verspreid gelegen bebouwing. Afwisselend woonfunctie en agrarische activiteiten. De bebouwing klimt zeker op tot het einde van de 18de eeuw (zie nummer 26, nummer 35, nummer38) en in mindere mate uit de 19de eeuw. Nummers 6-8, dwars op de straat gelegen tweewoonst, die deels opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844), en later is uitgebreid naar de straat toe en deels herbouwd rond het midden van de 20ste eeuw. Thans eenlaagsvolume onder zadeldak met mechanische pannen; het diepst gelegen volume is een wit beschilderde baksteenbouw met blauw beschilderde plint; dubbelhuis met rechthoekige openingen met nieuw schrijnwerk en luiken en verbouwde linkerzijgevel. Voorts hedendaagse bebouwing: eengezinswoningen met omliggende tuin.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie