Harelbekestraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem die loopt van de Spitaalstraat naar de grens met Deerlijk (via de Evangelieboomstraat) en Desselgem (via de Leemputstraat). De straatnaam die naar verluidt al voorkomt sinds 1614, verwijst naar de voormalige weg die langs hier doorheen de velden naar Harelbeke liep.

Eerste weergave van de straat in het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757: ten zuiden van de straat is één site bebouwd (nummer 13) en ten noorden verschillende, voornamelijk dieper gelegen sites waarvan twee omwalde hoeves (nummer 30 en nummer 60). Op een eind 19de-eeuwse kaart wordt de straat nog steeds onveranderd weergegeven en staat aan het kruispunt op de grens met Desselgem "arbre", verwijzend naar de voormalige evangelieboom, vermeld (zie Knokstraat, Desselgem). In de tweede helft van de 20ste eeuw, bouwen van enkele kleine woningen rond de knik aan de westzijde van de straat; voorts behouden landelijk uitzicht.

Thans landelijke straat met licht kronkelend tracé; woonfunctie en in mindere mate agrarische activiteiten. De bebouwing bestaat uit enkele geïsoleerd gelegen sites die vaak teruggaan op oudere (18de-eeuwse) bewoning (nummer 30, nummer 60). Nummer 13, zeker in oorsprong 18de-eeuwe hoevesite met thans sterk verbouwd/herbouwd woonhuis doch met bewaarde stallen en boomgaard. Kleine bewonerskern rond het kruispunt met de Leemputstraat, Evangelieboomstraat en Desselgemknokstraat, vermoedelijk reeds bebouwd sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 69, gelegen op de hoek met de Desselgemknokstraat (Desselgem), oorspronkelijk hoekhuis gebouwd in het begin van de 20ste eeuw (geregistreerd in 1913) doch bij de bouw van de twee aanpalende woningen (nummer 65 en nummer 67) langs de Evangelieboomstraat (Deerlijk) voorzien van één uniforme gevel. Nummer 69 is zogenaamd "De Kruisweg", zie opschrift op het bovenlicht van de afgeschuinde hoektravee. Uniforme oranje bakstenen gevel, in beperkte mate verlevendigd door gevarieerde baksteenverbanden. Daarnaast ook vlasschuur onder meer de langs een zijtracé gelegen nummer 35, gebouwd in 1951. Voorts bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1913/87, 1948/167, 1951/27.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Tweeden Canton, ... begint op d'hofstedeken van Mijnheer van Poteghem, bewoont by Joos Merlier, begrypende de landen tegen Desselghem, 't goedt van Mynheer Pyl tot den heerwegh leedende alsoo naer 't goet te Cazeele, houdende de straete tusschen d'huyscauters end den Peracker, 't goet te Cazeele ende Sint Jan, daerinne begrepen, Eyndende op t hofstedeken van Joannes en Frans de Rycke, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie