Baron Frans du Fourstraat

Beschrijving

Noordoostelijke zijstraat van de Grote Markt, voorheen zogenaamd "Papenstraat" naar de geestelijken die er woonden, modo "Cort stratien om naer Oosthoven te gaen". De huidige naamgeving naar Frans du Four, eigenaar van de Brepolsfabrieken en burgemeester van Turnhout van 1914 tot 1932, dateert van 1955; aanleiding was de verbreding van de straat, deels op gronden van Brepols.

Straatbeeld beheerst door grootschalige inplantingen van H. Grafinstituut ten noorden, voormalige Brepolsfabrieken ten zuiden. Tussen Schoolstraat en Nieuwstad (nummers 32 en volgende), arbeidershuizen opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle