Berkenlaan

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem, lopend van de Lijsterlaan naar de Leeuwkestraat. De straatnaam uit 1950 verwijst naar de boomsoort.

De straat met wegdek van betonplaten is aangelegd en bebouwd in 1950 op initiatief van de Waregemse bouwmaatschappij Helpt Elkander die in dat jaar een bouwaanvraag indient voor het optrekken van 44 woningen. Het geheel is ontworpen door de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958) die vanaf de oprichting als aandeelhouder en architect bij de maatschappij was betrokken. Kleine woonwijk die zich als het ware in een T-vorm uitstrekt over de Berkenlaan en een stukje over de Lijsterlaan. Eenvoudige huizengroepen van twee, vier, zes of acht woningen in een zeer eenvoudige traditionele baksteenstijl. De woningen hebben een kleine voor- en achtertuin, op de begane grond een spreekkamer en erachter een woonkeuken en een afzonderlijke afwaskeuken met gootsteen en toegang tot een klein koertje met berging en toilet. In twee hoekwoningen van de centraal gelegen huizengroep van zes woningen werden winkeltjes voorzien, waarvan in één een kruidenierszaak werd gehouden. Eerste woningen bewoond in 1952.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 38-39.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie