Ouburg

Beschrijving

Een grensstraat tussen Oudegem, Mespelare en Gijzegem. Tracé al aangeduid als "heerwech naer Dendermonde" op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6. Later onderdeel van de steenweg van Dendermonde naar Aalst op de Poppkaart van rond 1860 gekend als "Route d’Alost à Termonde". De straatnaam zou volgens auteur P.O. De Vylder mogelijks ontleend zijn aan de verdwenen 15de-eeuwse burcht van Willem, heer van Oudegem, die zich westwaarts van de villa J. Van Mossevelde (Ouburg nummer 10) zou gesitueerd hebben.

• DE VYLDER P.O., Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde, 2000 (heruitgave), p. 6-7, 117.