Vlassenbroek

Beschrijving

Zich vertakkende straat in het gelijknamige noordelijke gehucht van Baasrode, een uiterst landelijk gebleven klein Scheldedorp. In oorsprong klimt de parochie Vlassenbroek op tot de 11de eeuw toen ze bij Dendermonde werd gevoegd terwijl de parochie Baasrode Sint-Ursmarus in 1139 aan de Benedictijnenabdij van Affligem toekwam. Sinds het einde van de 18de eeuw met de opheffing van de eigen schepenbank wordt Vlassenbroek als een wijk van Baasrode beschouwd. Het gotisch dorpskerkje van Vlassenbroek met omringend kerkhof naast de Scheldedijk vormt met de pastorie en enige kleinschalige dorpshuizen en hoevetjes de kern van het schilderachtige dorp.

• S(TROOBANTS) A., Dendermonde, Vlassenbroek, Open Monumentendag, Dendermonde, 1994.