Heidestraat

Beschrijving

Smalle straat in het gemeentecentrum ten westen begrensd door de Kapellestraat ten oosten uitkomend op het driehoekige dorpsplein aan de Zandstraat. In het midden van de 19de eeuw vrijwel onbebouwd met centraal de stenen korenwindmolen, verpacht door de Commissie van Openbare Onderstand, afgebrand in 1864 en heropgebouwd in 1865 en vanaf 1900 gekend als "Molen Van Damme". Elektrisch aangedreven maalderij geplaatst in 1925, in 1931 overgebracht naar Heirstraat nummer 15; windmolen afgebroken in 1941.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 113.
  • STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 37-40.