Stationsstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Florimond Leirensstraat (vroeger de Hoogstraat) en het Stationsplein, voorheen een onderdeel van de "Massemen(se)straet", die doorliep tot aan de Brusselsesteenweg. Na het doorsnijden van de straat door de spoorlijn werd de naam gewijzigd in Statiestraat, later Stationsstraat. Het terrein dat bij de voormalige herenwoning Dauwe hoort, grensde eertijds aan de Cité Dauwe, een beluik met arbeiderswoningen ter hoogte van de Nieuwstraat dat thans verdwenen is.

Straat met nog kwalitatieve burgerhuizen uit de 2de helft van de 19de eeuw, alsook een aantal modernistisch getinte woningen uit het interbellum zoals nummer 22 naar ontwerp van architect Jos. Lycke, nummer 20 en nummer 36.