Moerstraat

Beschrijving

Afbuigende straat in het westelijk deel van gemeentecentrum. Reeds aangeduid in het Metingboek van 1701 en gekasseid in 1839-1840. Op de Poppkaart van rond 1860 haast onbebouwde straat, genoteerd als "Moorstraat", met ten westen het uitgestrekte kasteeldomein van de familie de Kerchove d’Exaerde. Deze kasteelsite ging terug op het "Speelgoed" en behoorde in de 18de eeuw toe aan Petrus Livinus Corthals die het in 1786 verkocht aan baron C.A. (H)Opsomer. Via huwelijk kwam het goed in handen van generaal Lemarois. Vervolgens werd het eigendom van Abel de Kerchove d’Exaerde, burgemeester van Wetteren, die het overmaakte aan Henri Libbrecht naar wie het kasteel sindsdien werd vernoemd. Dit domein dat zich uitstrekte tussen de Vijverstraat en de Prinses Josefien Charlottelaan verdween en werd verkaveld in de jaren 1930 door de firma NV Bernheim voor de aanleg van de nieuwe woonwijk, de "Astridwijk", waartoe de Moerstraat nu behoort.

• Gemeentearchief Wetteren, Historisch archief Wetteren, nr. 1063, Metingboek met figuratieve kaarten, 1701.
  • BROECKAERT J., Aantekeningen over Wetteren getrokken uit het archief dier gemeente, Gedenkschriften van de oudheidkundige kring van Dendermonde, 2de reeks, XI, 1905, p. 192.
  • CASSIMAN P., Adolf Papeleu 1811-1858. Grondlegger van de Wetterse boomkwekerijen, Wetteren, 1997, p. 43 ev.
  • CLINCKSPOOR J., Wetteren (Massemen-Westrem-Wetteren). Waterlopen en Wegen, Wetteren, 1990, p. 83.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1780-1900. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1980, p. 39.