Kapellendries

Beschrijving

Gelegen op de linkeroever van de Schelde, tegenover het gemeentecentrum van Wetteren in het gehucht Overschelde. Onderdeel van de provinciale baan van Lokeren naar Wetteren. Huidige straatnaam ontleend aan de oude gehuchtsnaam "Kappellendriesch", zoals genoteerd op de kaart van Vandermaelen (circa 1847-48) en van Popp (circa 1860). Eertijds bevonden zich hier nabij de Scheldebocht de thans verdwenen kastelen "De Lichterveldsche Wal" later "De Vijvers" van de familie Libbrecht (ten westen) en het kasteel van de familie van Pottelsberghe de la Potterie later "kasteel Loufs" (ten oosten). Dit laatste kasteel werd circa 1920 gekocht door Constant Loufs, paardenkweker in de Stationsstraat; door de Duitsers bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk gesloopt in 1963. Een gedeelte van de terreinen werden daarna ingenomen door het bouwmaterialenbedrijf De Witte. Een aantal dienstgebouwen werden herbestemd.

• Heemkundig Museum Jan Broeckaert (Wetteren), "Caerte figurative van dit nevenstaende hofke ghelegen tot Wetteren (…)", Meysman, 1686.
  • Heemkundig Museum Jan Broeckaert (Wetteren), "Caerte figurative van ’t Speelgoed en voordere gronden (…)", Ludovicus Herman, 1798.
  • CLINCKSPOOR J., Wetteren (Massemen - Westrem - Wetteren), Waterlopen en wegen, Wetteren, 1990, p. 47-48.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 246.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 179-181.