Florimond Leirensstraat

Beschrijving

Woon- en winkelstraat leidend naar de Markt. Voorheen gekend als Hoogstraat, straatnaam in jaren 1920 gewijzigd ter ere van brouwer Florimond Leirens (1857-1942), burgemeester van Wetteren van 1891 tot 1926. De straat werd reeds gekasseid in 1751.

Eertijds residentiële straat met woningen van lokale notabelen, drietal brouwerijen en sigarenfabriek. Sint-Gertrudisinstituut (nummer 31), thans Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-Gertrudis, door zusters van Barmhartigheid van Ronse in 1905 ingericht in gebouwen van de vroegere brouwerij "De Zwaan"; in 1964 volledig verbouwd.

Meeste huizen hebben een oudere kern maar zijn ingrijpend verbouwd of aangepast voor handelsfunctie (nummer 8, 33-35). Nummer 53 vertoont nog sporen van een vroeger éénlaags huis met muurvlechtingen in de zijgevel aan de brandgang. Nummer 20, 19de-eeuws burgerhuis in neoclassicistische stijl van drie traveeën en bouwlagen, grondig verbouwd tot warenhuis. Nummer 47-49-51 zijn mooie voorbeelden van burgerhuizen van 1905 met decoratieve gevels in eclectische stijl met jaartal, omgevormd tot winkelpanden, waarvan nr. 47 eigen woning van architect J. Michaut (Wetteren) is.

• DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 30-34.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 30-42.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunst van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999, p. 221-223.