Zeelstraat

Beschrijving

De Zeelstraat, genoemd naar de koorden- of zeelmarkt die er gehouden werd, komt reeds voor in een stadsrekeningen van 1487. Ze loopt in een afhellend tracé van de Naamsestraat naar de Oude Markt en heeft haar oude rooilijnen bewaard. Met uitzondering van de Universiteitshallen (Naamsestraat nr. 22), bleef geen enkel pand in de straat gespaard van de zware vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kort daarop volgende wederopbouw zorgde dan ook voor een vrij homogeen straatbeeld, dat vandaag gedomineerd wordt door handelspanden van twee en drie bouwlagen - respectievelijk aan de onpare en de pare zijde -, alle opgetrokken in baksteen met verwerking van similisteen en veelal met topconstructie. Op het nr. 4 na, bleven de oorspronkelijke puiomlijstingen bewaard. Het schrijnwerk werd nagenoeg overal vervangen.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie