Straatjesgang

Beschrijving

De Straatjesgang werd aangelegd door de hovenier P. Smaelen en is tot stand gekomen in twee fasen. In 1863 werden de eerste vijf huisjes opgetrokken: de gang was toen nog bereikbaar vanuit de Zwartegalgenweg, die kort nadien zou gesupprimeerd worden voor de aanleg van de Arnould Nobelstraat (bebouwd vanaf 1864-1866). In 1868 volgde de bouw van nog 11 huisjes. De gang werd in 1979-1980 samen met de Mussenstraat en Jozef II-straat opgenomen in een saneringsplan van de gewestelijke bouwmaatschappij s.m. Heuvelhof, gevolgd door afbraak van een aantal panden en vervangende nieuwbouw en renovatie van de resterende panden. De Straatjesgang is heden toegankelijk via Arnould Nobelstraat nr. 11 en staat in verbinding met de "tuin Dewalque".

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie