Burchtstraat

Beschrijving

Reeds in 1340 geciteerd als "Onder de Borch", verwijzend naar haar ligging aan de voet van de Keizersberg. Heden aan één zijde bebouwde straat tussen Mechelsestraat en Sluisstraat, halverwege ten zuiden geopend voor de Glasblazerijstraat en verderop ten noordoosten voor de Tramweg die samen met Burchtstraat de gezichtsbepalende afgeronde hoekbeëindiging van het Openbaar Entrepot (Vaartkom 2-4) omsluiten. Voor een groot deel geteisterd tijdens Wereldoorlog II, is de eerste straatwand thans - op het vrij imposante hoekpand 30 A-B na - voornamelijk afgezet met in de jaren 1945-1960 nieuw gebouwde bescheiden woningen en verbouwde of aangepaste 19de-eeuwse rijhuizen en kleine arbeidershuizen (zie 12-16, 22-28). De tweede straatwand is nagenoeg volledig ingenomen door het braakliggende terrein van de gesloopte (2000) voormalige Artoisgebouwen die hier waren opgetrokken in de jaren 1920-1930 en 1950-1960, ter plaatse van de vroegere 19de-eeuwse bebouwing waaronder onder meer de in 1872 opgerichte voormalige "Dianagang" die in 1953 werd gesupprimeerd.

• DE COOMAN M., De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatverhandeling K.U.Leuven, 1980, p. 45.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 209.