Lombaardenstraat

Straat die van de Vaartstraat naar de Sint-Maartensstraat leidt.

Reeds in 1564 gekend als het "Lombaerde straetken" en later - tot 1998 - ook als de "Bergstraat". Beide benamingen verwijzen naar de vroegere "Lombaerde", alias "Tafel van Leeninghe" en "Berg van Barmartigheid", die vanaf 1527 was ondergebracht in het hoekhuis met de Vaartstraat (ter plaatse van huidige nummers 62-66), waar aanvankelijk het muntatelier was gevestigd en dat na zijn nieuwe bestemming tijdelijk nog gekend was onder de huisnaam "d' Oude Munte" (zie Vaarstraat). Volgens het primitief plan was de Lombaardenstraat omstreeks 1810-1820 quasi onbebouwd. Voor de Berg van Barmhartigheid werd in 1845 in nummer 2 een ruim pand opgetrokken, dat recent (1999 en volgende) - samen met enkele woningen en bijgebouwen van de voormalige brouwerij "Breda" in de Vaartstraat - werd gesloopt voor de uitbreiding van het warenhuis Colruyt en gelijktijdig de inplanting van een wooncomplex/studentenverblijf, die heden nagenoeg volledig de pare straatzijde innemen. De overzijde vormt nog een vrij homogene opeenvolging van meer of minder bescheiden arbeiderswoningen waarvan de oudste opklimmen tot de jaren 1840-1850, voorts aangevuld werden in de jaren 1870-1880: zie nummer 13, het later aangepaste ensemble nummers 15-21, 33-39, 53. Nummers 1 tot 11 vertegenwoordigen wederopbouwpanden van na Wereldoorlog II.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 2619 (bouwverg. 08.04.1848).
  • CRAAN W.B., HERLA M., Atlas Cadastral Parcellaire du territoire de la Ville de Louvain (opgemeten 1813-1818, uitgetekend 1825).
  • MEULEMANS A., Huizen en straten van het Oude Leuvens, Leuven, 2004, dl. I, p. 118-119, deel II p. 462.
  • PEETERS M., Gids voor oud Leuven, Antwerpen, 1983, p. 80. UYTTERHOEVEN R., Leuven, Bierstad door de eeuwen heen, Kessel-Lo, 1983, fig. 24-26.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer.1. Langs bekende handelsstraten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, Leuven, 1985, figuur 40b.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 203.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie