Zonnebekestraat

Beschrijving

Landelijke straat tussen de Kortrijksesteenweg en de Schoolstraat. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) nog vermeld als "Caseeren straete". Huidige naamgeving gaat terug op de eigenaar van de aanpalende gronden, Jacob de Vooght, echtgenoot van Anna De Gryse in het nabijgelegen "Blauwhuys" (Schoolstraat nummer 44) woonde en heer van Zonnebeke was. Deze benaming is overgegaan op de wijk. In het landboek van 1692 bevindt zich tegen het kruispunt met Hille een woning met haaks nutsgebouw ter hoogte van huidige nummers 1, 1B en nummer 3. Links van de bebouwing start een weg in noordoostelijke richting naar Hille die vandaag nog is af te lezen in de parcellering. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat afgezoomd met bomen, loopt ze doorheen akkers en weiden en zijn er en zestal hoeves in een boomgaard opgetekend. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) toont de straat als een landelijke weg met een drietal hoeves aan de straat en een herberg "herderinne cabaret" op het kruispunt met de Kortrijksesteenweg.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 311.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie