Wingenesteenweg

Beschrijving

Brede en lange, rechte straat tussen Hille en de gemeentegrens met Wingene. De steenweg gaat terug op een kronkelige, landelijke weg die was afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met verspreide bebouwing zowel achterin gelegen als langs de weg. Volgens A. Vandewiele wordt de straat ter hoogte van het kruispunt met de Hille rechtgetrokken in 1844. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is dit al gebeurd en is de straat nog grotendeels onbebouwd: heel verspreide dieper gelegen hoeves en woningen parallel langs de straat. Het begin van de straat aan de Hille wordt langs de zuidzijde getypeerd door een aantal aaneengesloten woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 13 een lage arbeiderswoning vandaag met vernieuwd parement. Nummer 15 een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw met siermetselwerk onder de vensters op de verdieping, kordonlijst en baksteenfries onder gootlijst en gecementeerde plint met pseudobreuksteen. Nummer 17 een lage rood geschilderde baksteenbouw van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en korfbogige ontlastingsboog, vernieuwd houtwerk. Nummer 23 een dubbelhuisje van de jaren 1910. Donkerrode baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen), dubbele tandlijst onder gootlijst muuropeningen onder licht getoogde strekken. Oprit rechts van de woning. Nummers 25-27 zijn een samenstel van twee lage woningen uit de jaren 1950 aansluitend bij de oudere bebouwing. Verder langs de Wingenesteenweg de nummers 49-51: een vrijstaand samenstel van twee woningen opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Opritten links en rechts van het pand. Verankerde, donkerrode baksteenbouw van twee keer drie traveeën onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Grijs geschilderde plint. Aangepaste muuropeningen, oorspronkelijke getoogde strekken nog zichtbaar, vernieuwd houtwerk.

Het huidige straatbeeld wordt bepaald door de aaneengesloten lage bebouwing uit begin 20ste eeuw aan de zuidelijke zijde van het kruispunt met de Hille, de Sint-Jozefkerk met omringend grasperk en plein aan de noordzijde. Richting Wingene overgaand in landelijk gebied met nog enkele vrijstaande villa’s uit de jaren 1970 tot op vandaag en een grote trucktoonzaal.

• LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 310.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie