Willemstraat

Beschrijving

Straat die vanaf de kruising met de Watermolenstraat het verlengde vormt van de Ricksteenweg tot aan de Ruddervoordestraat. De straat vertoont een overwegend recht tracé en is geasfalteerd. De oorsprong van de naamgeving is niet duidelijk maar verwijst mogelijk naar Willem De Dondere die in 1530 eigenaar was van de percelen langs deze straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de straat slechts tot aan de Grote Beek (toen aangeduid als "Varrebeke") met een hoeve binnen een boomgaard aan de zuidzijde (nummer 4). In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de straat al verlengd tot aan de Ruddervoordestraat maar vertoont in dit gedeelte een knik die later zal worden rechtgetrokken. Er is nog geen bijkomende bebouwing. De straat bewaart haar landelijk karakter met verspreide hoevebouw tussen akkers en weilanden. De hoeves dateren hoofdzakelijk uit de 19de eeuw en bestaan uit vrijstaande, lage bestanddelen.

• LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 310.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie