Tramstraat

Beschrijving

Recent aangelegde centrumstraat tussen Marktplein en Bruggestraat met geasfalteerd en recht tracé. Naamgeving verwijst naar het tracé van de buurtspoorweg van Tielt naar Hooglede die hier passeerde voor de aanleg van de straat. Al in 1862 is er sprake van een oost-west spoorlijn van Eeklo naar Lichtervelde en in 1869 over een spoorlijn van Brugge–Tielt–Waregem. Beide zouden Zwevezele aandoen en er een station hebben, maar geen van de twee is ooit tot uitvoering gekomen. In 1890 wordt wel een tramlijn Hooglede-Tielt aangelegd. De tramsporen volgen de steenweg Koolskamp-Zwevezele tot op het Marktplein en de Hille en via de Bruggestraat en de toen nog onbestaande Tramstraat naar de Hille. In 1896 wordt het net uitgebreid met een tramlijn Brugge – Hille (Zwevezele). In de hoek gevormd door de noordzijde van Wingenesteenweg en de Hille is er later een stelplaats voor locomotieven en tramwagens gekomen. In 1896 wordt het net uitgebreid met een tramlijn Brugge–Hille (Zwevezele).

Deze straat is pas in de 20ste eeuw aangelegd, vandaar de recente bebouwing. Hoofdzakelijk vrijstaande woning met voortuintjes uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Ten zuiden van de straat zijn er twee wijkverkavelingsprojecten die in een lusvorm parallel lopen met de Tramstraat (Warande). Nummer 10 is een stelplaats voor bussen van De Lijn.

• LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 309.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie