Raveschootsveldstraat

Beschrijving

Straat die aanzet aan de Kortrijksesteenweg en dan afbuigt naar het zuiden toe waar ze splitst in twee doodlopende straten. Landelijke weg met geasfalteerd wegdek en een gebroken tracé. Naamgeving verwijst naar de familie Piers de Raveschoot die de gronden in deze omgeving aankocht uit de Nationale Goederen van de Franse Republiek. Het Raveschootsveld was 113 hectare groot en behelsde de gronden ten zuiden van de Pastorijstraat en de Raveschootsveldstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is enkel het gedeelte aan de Kortrijksesteenweg opgetekend. De straat loopt doorheen akkers en weiden en door het "Luysenbergh bosch". Dit bos is op het primitief kadasterplan (circa 1834) aangeduid als "Pluym Vyver Bosch". Op dezelfde kaart wordt de straat "Sacraments straete" genoemd en de oostelijke aftakking "Cappelle dreve". In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) vertoont de straat al het huidige tracé met uitzondering van het doodlopende westelijke deel. De bebouwing bestaat op dat ogenblik uit een viertal verspreide gebouwen langsheen de straat en een dieper gelegen hoeve zonder oprit aangeduid met de naam "Stokerije-Ferme" (nummer 29). Het huidige westelijk doodlopend straatgedeelte dient als oprijlaan voor de hoeve "de Mullaerts" (nummer 25) en werd vermoedelijk aangelegd bij de bouw van de hoeve circa 1890. Vandaag is de hoeve sterk verbouwd in historiserende stijl: langgevelhoeve van elf traveeën onder doorlopend zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede, licht geknikte dakoverstek bekroond door dakruitertje. Voorliggend gekasseid erf toegankelijk via een lange, gekiezelde erfroprit afgesloten door smeedijzeren hek tussen twee vierkante, roodbakstenen pijlers met rotsachtige cement topbekroning. De straat bewaart tot op vandaag haar landelijk karakter en loopt doorheen akkers (hoofdzakelijk maïs) en weiden. De bebouwing wordt getypeerd door een verkaveling uit de jaren 1970-1980 aan het kruispunt met de Kortrijksesteenweg en meer verspreide hoevebouw verderop in de straat. De hoeves met losse bestanddelen gaan overwegend terug op oudere hoevesites waarvan de boerenwoning recent is vervangen door een nieuwe villa. Boerenarbeiderswoningen van begin 20ste eeuw, zo ook nummer 8 een lage boerenarbeiderswoning volgens kadaster gebouwd in 1932 door werkman Adolf Locqeureux. Dubbelhuisopstand van drie traveeën. Verankerde (sierankers) rode baksteenbouw met dubbele tandlijst onder gootlijst, zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei en rollaag, vernieuwd houtwerk. Verder verschillende bedrijfsgebouwen waaronder serres en een pannenkoekenfabriek (nummer 4A). Nummer 21 is een lage woning vermoedelijk oorspronkelijk met stro-dak, nu met verlaagde muuropeningen en vernieuwde schrijnwerk. Nummer 33 met vernieuwde parementsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1932/24.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 304.
  • VANDEWIELE A., De gemeente Zwevezele deel II. De gemeente Zwevezele tot 1940, Zwevezele, 1984, p. 117.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie