Geografisch thema

Landsmanstraat

ID
15055
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15055

Beschrijving

Lange straat tussen Hille en de Ruddervoordestraat. Gebogen tracé doorheen landelijk gebied. Genoemd naar de herberg "De Landsman". In het landboek van 1692 is de straat aangeduid als "Cattestraete", een landelijke weg zonder bebouwing. Het primitief kadasterplan (circa 1834) vermeldt de "Merlaen straete". In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de straat quasi onbebouwd: kapelletje op de hoek met de Ruddervoordestraat, een drietal verspreide kleine huisjes met geïncorporeerde nutsgebouwen, "Ferme Gurdebeke" en een concentratie van een viertal huizen en "De Nachtegael Cabaret" ter hoogte van de Hille. Op vandaag verspreide bebouwing bestaande uit hoeves met losse bestanddelen en nieuwe woningen. Nummer 15 "Kaarsenhof" weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als een hoeve met twee parallelle bestanddelen aangeduid als "Ferme Gurdebeke". Heden een boerenwoning en schuur met geïncorporeerde stal, bewaarde volumes maar grondig verbouwd en in gebruik als bed en breakfast en kaarsenatelier.

  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 306.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Café De Landsman

  • Omvat
    Pijlerkapel met lindes

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landsmanstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.