Kortrijksesteenweg

Beschrijving

Lange straat tussen Hille en de gemeentegrens met Pittem. Vormt een onderdeel van de steenweg tussen Kortrijk en Brugge. In het landboek van 1692 is de straat nog weergegeven met een kronkelig verloop en is ze aangeduid als "heerstraete van cortrycke naer brugghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) vertoont de weg al een liniaalrecht tracé en is de oostzijde quasi volledig ingenomen door het "Luysenbergh bosch". De bebouwing beperkt zich tot een paar gebouwen bij de kruispunten. Mogelijk gebeurde de rechttrekking bij het verstenen van de weg in 1751. De Kortrijksesteenweg was de eerste verharde weg in de gemeente Zwevezele. Deze belangrijke verbindingsweg had rond 1400 al een bedding in bundels hout of fagots. Langsheen deze weg en het verlengde genaamd Hille bevonden zich van oudsher herbergen en "hostelrien" voor man en paard zoals "den Hert" die al met naam is weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), "’t Borgoensch Kruis" en "den Franschen Schilt" (Hille nummer 105). In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de bebouwing al sterk toegenomen en bestaat ze uit verspreide vrijstaande gebouwen meestal parallel aan de straat. Ter hoogte van het kruispunt met de huidige Zonnebekestraat is "de Herderinne Cabaret" aangeduid.

Huidig gebouwenbestand bestaat uit vrijstaande gebouwen en villabouw tot op vandaag. Nummer 38 is een 19de-eeuwse hoeve, vandaag verbouwd maar met bewaarde boerenwoningvolume: een wit geschilderde verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (golfplaten) met muuropeningen onder licht getoogde strek. Oorspronkelijk beluikt (zie duimen).

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 304.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 141.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie