Kerkstraat

Beschrijving

Straat die rond de Sint-Aldegondiskerk leidt van aan het Marktplein tot aan de Bruggestraat. Een tweede gedeelte van de straat begint links van nummer 2 en leidt naar de huidige Pastorijstraat in oostelijke richting. Daar bevond zich van in de 15de eeuw de pastorie. De huidige pastorie bevindt zich langs deze weg. De straat heeft een hoekig tracé en is verhard met betonklinkers. De huidige plantsoenen langs de weg maakten vroeger deel uit van het noordelijke en oostelijke deel van het kerkhof. Op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) is rond de kerk en kerkhof een weg opgetekend, met een paar vrijstaande gebouwen ter hoogte van de huidige Bruggestraat en de zuidelijke zijde van het Marktplein. In het landboek van 1692 is de straat opgetekend als een smalle weg rond de kerk. Zelfde weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) met afbeelding van het kerkhof en vrijstaande bebouwing. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) is de voetweg naar de pastorie (Pastorijstraat nummer 56) voor het eerst afgebeeld. Op een foto uit begin 20ste eeuw is langs de ene zijde van de straat de bakstenen kerkhofmuur met het smeedijzeren hek te zien en is de straat verhard met kasseien.

Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing bestaande uit overwegend breedhuizen van drie à vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadel- of schilddak.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, Zwevezele.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 307.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie