Hellestraat

Beschrijving

Straat tussen de Meiboomstraat en de Zeswegestraat met een overwegend recht tracé, dat grotendeels de loop van de Grote Beek volgt. Vroegere benaming was "Brouckelstraete". Huidige naamgeving verwijst naar de herberg "het vagevier" (nu afgebroken) die op het primitief kadasterplan (circa 1834) gesitueerd wordt aan het kruispunt met de Zeswegestraat. Op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) is de straat als onbebouwd opgetekend. Huidig tracé is ook weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778): de straat is aan weerszijden afgezoomd met bomen en de bebouwing bestaat uit verspreide hoevebouw. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met aanduiding van "Van Pouckens kapelle" (vandaag verdwenen) op oostelijke hoek met de Meiboomstraat.

De straat wordt op vandaag getypeerd door akkers en weilanden en verspreide hoeves die langs de straat of iets achterin gelegen zijn. Hoeves met losse opstelling, verbouwde woningen en recent toegevoegde grote loodsen.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. i.s.m. VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 305.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie