Geografisch thema

Schuiferskapelstraat

ID
15016
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15016

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Keukelstraat en Motestraat, gelegen op het grondgebied Tielt (Schuiferskapelle). Geasfalteerde straat met licht gebogen tracé. De straatnaam verwijst naar de richting van de straat.

Vanouds een belangrijke straat. Vroeger ook gekend onder de naam "Brugghewegh of Heerwegh". Weergegeven met grosso modo het huidige tracé op de kaart van het tiendenboek van het Sint-Amandsche (1639). Weergave van de Poelvoordemolen, gelegen op het kruispunt met de Ruiseledesteenweg.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergave van een straat afgezoomd met bomen. De bebouwing wordt getypeerd door verspreid gelegen hoeven bestaande uit losse bestanddelen. Weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing. Nummer 15, een hoeve bestaande uit losse bestanddelen, vermoedelijk ingeplant op een oudere site.

  • Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 292.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schuiferskapelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15016 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.