Billegem

Beschrijving

Site van het verdwenen klooster van Tussenbeke, gelegen op het einde van de rechte vroegere toegangsdreef, voorheen Tussenbeek dreve (zie Poppkaart) genaamd en nu als zijstraat horend bij Billegem. Tot de grenswijziging van omstreeks 1810 lag het klooster op grondgebied Schellebelle. Samen met de aanpalende wijk Billegem bij de grensaanpassing bij Serskamp gevoegd.

Robrecht van Belle, pastoor van Schellebelle, kreeg van de bisschop van Kamerrijk in 1148 de toestemming om een klooster voor zusters norbertinessen op te richten. Een eerste klooster werd opgetrokken in 1151 in de nabijheid van de kerk van Serskamp. Rond 1258 werd het klooster van Serskamp overgeplaatst naar een terrein op Billegem tussen de Molenbeek en de Wellebeek. Het klooster van Serskamp, sindsdien genaamd Tussenbeke, werd opgebouwd op toenmalig grondgebied van Schellebelle en de grens met Serskamp, Lede en Wanzele. Sinds de grenswijziging van omstreeks 1810 ligt de site van het verdwenen klooster Tussenbeke opnieuw op Serskamp. Een dreef leidde van de openbare weg naar de poort van de achterin gelegen site, omgeven door grachten en dreven, met verschillende kloostergebouwen, boomgaard, planterij en brouwerij binnen de omgrachting. Bij decreet van 17 maart 1783 werd het klooster door Jozef II afgeschaft, nog in hetzelfde jaar was het klooster ontruimd en in 1785 werden de gebouwen openbaar verkocht en gesloopt. Delen van het gesloopte klooster werden onder andere hergebruikt bij de opbouw van de nieuwe pastorie van Serskamp in 1785.

• DE SUTTER H., Het klooster van Tussenbeke, Serskamp, 2005.
  • FRANÇOIS W. – MELCKENBEECK B., De norbertinessen van het klooster Tussenbeek, Serskamp, 1983.
  • MELCKENBEECK B., Uit de geschiedenis van het klooster Tussenbeek te Serskamp, Serskamp, 1984.
  • RUYS R. – DE SUTTER H. e.a., Bijdrage tot de geschiedenis van Serskamp, Serskamp, 1980, p. 48, 65-75.
  • VAN DER EECKEN G., Het klooster van Tussenbeek, "Rond de Stenen Linde", XXVIII, 1, 2003, p. 12-17.
  • VAN DER SNICKT C., Het klooster van Schellebelle gezeid "Tussenbeke", "Rond de Stenen Linde", XXVII, 2, 2002, p. 36-43.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena