Stationsstraat

Beschrijving

Voorheen Ertbruggestraat geheten (zie Poppkaart). Vanuit de zuidoosthoek van Dorp zuidwaarts leidend voorbij de spoorlijn met station (nummer 137) van Schellebelle tot Ertbrug. Vroegere veldweg die de dorpskern verbond met de verdwenen omgrachte herenhoeve "Hof ’t Eertbrugge", foncier van de gelijknamige vrijheerlijkheid die zich ook op Serskamp uitstrekte. Van deze site bij de grens met Serskamp, ook zogenaamd "'t Hof (te) Ertbrugge" en "De Mote", bleef enkel een deel van de omgrachting bewaard. De hoeve brandde af in 1874 en het gebouwencomplex verdween door sloop. Tot 1904 was er op de site een oude toren uit Balegemse zandsteen aanwezig, restant van een heerlijk verblijf uit de 15de eeuw.

Voornamelijk sinds eind 19de eeuw, met de opkomst van industriële bedrijvigheid en vestigingen aan deze landelijke straat nam hier ook de villabouw een aanvang, voornamelijk woningen van fabrikanten. Hier werden de eerste fabriek voor espadrilles en korsettenfabriek opgericht die aan de basis lagen van de bloeiende schoennijverheid en korsettenfabrieken te Schellebelle.

• Maak kennis met de industriële monumenten van de 20ste eeuw op onze gemeente, in Open Monumentendag Wichelen, 20ste editie, Wichelen, 2008.
  • DAUWE J.- RUYS R., Vieux Coins en Flandre. Schetsen uit het oude Vlaanderen naar de litho’s van Armand Heins. Map I. Het Land van Dendermonde, Wichelen, 1980, p. 19.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen. Alfabetisch repertorium van namen van huizen, hoeven, herbergen en molens in Oost-Vlaanderen onder het Ancien Régime, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nr.4, Gent, 1977, I, p. 159.
  • PIETERS J., De Vrijheerlijkheid Ertbrugge, Gent, 1953.
  • S.H.K., De Heemkring schrijft… (2), in “Rond de Stenen Linde”, II, 4, 1977, p. 80-81.
  • VAN DER EECKEN G., Corsetfabrieken in Schellebelle, in “Rond de Stenen Linde”, XXIII, 3, 1998, p. 86).
  • VAN DER EECKEN G., Een en ander over de ambachtelijke schoenmakerij zoals ze voor 1950 te Schellebelle bestond, in “Rond de Stenen Linde”, XI, 1, 1986, p. 8-11).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena