Molenstraat

Beschrijving

Straat vertrekkend bij de Tieltstraat in het centrum van Wingene en lopend naar de Kapellestraat. L-vormig verloop van de straat voorzien van asfalt. De huidige straatnaam verwijst naar de "plaatsmolen" die hier heeft gestaan op de hoek met de huidige Europalaan. Vanouds gekend onder de naam "muelenstraetje". In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de naam "Plaatsmolenstraat" en omschreven als "chemin de Wynghene à la rue dite de Kapellestraat".

Lang schaars bebouwde straat. De oudste weergave van de "Plaatsemolen" of de "Wyngenmeulen" is terug te vinden in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van 1639. De molen stond aan de rechterzijde van de Molenstraat, dicht bij de Tieltstraat. Hij was in gebruik tot in de 19de eeuw. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) nog steeds weergegeven als een straat met verspreide bebouwing. De huidige bebouwing, vooral vanaf 1920 tot stand gekomen. Overwegend arbeiderswoningen onder meer "Lillehuizen" (nummers 4-14). Een eenheidsbebouwing bestaande uit zeven arbeiderswoningen gebouwd in 1929. Nummers 11-13, een eenheidsbebouwing van twee lage woningen volgens het kadaster gebouwd in 1920. De zijstraten, De Ast, de Koning Boudewijnlaan, de Koningin Fabiolaan, de Europalaan maken deel uit van een nieuwbouwwijk.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS G., De weefnijverheid te Wingene in de 20ste eeuw, in Ons Wingene, jaarboek 2, 1999, p. 77.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 288.
  • PATTEEUW J., Wingene in oude kaarten van 1600 tot 1800, in Ons Wingene, jaarboek 5, 2002, p. 12-30.
  • PATTEEUW J., Molens te Wingene voor 1600, in Ons Wingene, jaarboek 11, 2008, p. 80-81.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie