Geografisch thema

Bohemen

ID
14959
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14959

Beschrijving

Oostelijke Wichelse wijk met gelijknamige straat. Deze straat vormt een onderdeel van de huidige provinciale weg Wetteren-Dendermonde die teruggaat op de oude oost-west verlopende verbindingsweg (heerwegh) naast de rechter Schelde-oever. Deze is reeds opgetekend als "Heerwech naer Dendermonde" op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6; eveneens aangegeven op de kaart van het Land van Aalst en gepubliceerd in "Flandria Illustrata" van A. Sanderus van 1644.

Het gehucht Bohemen, voorheen ook "Ter Beken" genaamd naar de samenvloeiing van twee beken, is één van de vier oude woonkernen van de vroegere gemeente Wichelen (naast Oud Dorp, Margote en Schoonaarde). De wijk omvat een hoger gelegen gebied palend aan de Schelde geschikt voor landbouw (Bohemenkouter). Ter hoogte van de voormalige brouwerij Lalemant (nummers 92-94) benadert de Schelde-oever het dichtst de steenweg op zijn traject doorheen Wichelen. Ten oosten mondt de Smalesbeek uit in de Schelde. De gehuchtsnaam Bohemen is genoteerd op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 en zou volgens de Potter en Broeckaert ontleend zijn aan een bende zigeuners of Bohemers die zich hier in het begin van de 17de eeuw gevestigd hadden.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks - Arrondissement Dendermonde, Derde deel, Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen hun oorsprong en betekenis, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, IV, 1, 1977, p. 16-17.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen De Rietel

  • Omvat
    Brouwerij Lalemant

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Tuinpaviljoen op voormalige windmolensite

  • Is deel van
    Wichelen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bohemen [online], https://id.erfgoed.net/themas/14959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.