Gevaertstraat

Beschrijving

Loopt van Vinkestraat naar Scheewegestraat. Geasfalteerde straat met gebogen tracé. De straatnaam verwijst naar de voornaamste bewoner uit het begin van de 19de eeuw namelijk Joannes Gevaert. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de naam Vromanstraat en omschreven als "chemin de la route de Zwevezele au cabaret het Leestjen".

Overwegend landelijke straat met verspreide bebouwing. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In het renteboek van het Sint-Amandsche van 1639 is de straat weergegeven. De eerste bebouwing is terug te vinden in het landboek van Wingene van 1756. Van de 18de-eeuwse bebouwing, zoals weergegeven in het landboek van Wingene van 1756 en op de kaart van Ferraris (1770-1778) is niets overgebleven.

Het landelijk karakter van de straat wordt mede bepaald door de aanwezigheid van akker- en weilanden. De huidige bebouwing bestaat uit achteringelegen grondig verbouwde woningen, soms ingeplant op een oudere site zoals weergegeven op de kaart van Ferraris. Nummer 2, een vrijstaande villa van 1970 met typische vormgeving.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.