De Gruyterdreef

Beschrijving

Naam voor straat met verschillende vertakkingen. Beginnend bij de Beernemsteenweg. Oorspronkelijk een privédreef, pas sinds de jaren 1970 behoort de straat tot het openbaar domein. De straatnaam verwijst naar de familie de Gruytere die hier een landgoed met vijvers had. In de volksmond is deze omgeving gekend als "De Gruytere". De straatnaam verwijst ook naar de hier aanwezige hoeve "De gruytere".

Lang onbebouwde straat gebleven. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergave van een dreef die doodloopt bij een veldvijver. Eerste weergave van bebouwing in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Weinig overgebleven van 19de-eeuwse bebouwing. De "Gruyterehoeve" bestaande uit losse bestanddelen met grondig vernieuwde boerenwoning en behouden schuur.

Nu eerste straatgedeelte met asfalt overgaand in kiezelweg. In het begin van de straat nieuwbouwverkaveling toegankelijk via de Baron van der Bruggelaan. Dit is een nieuw aangelegde straat van 1997 gelegen in het gehucht Wildenburg. Straatnaam verwijst naar de adellijke familie die in Wildenburg sinds 1840 verblijven.

• LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 282.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie