Molenstraat

Beschrijving

Vanaf de steenweg Gent-Dendermonde tegenover de kerk van Overmere zuidwaarts leidend. Onderdeel van het wegtracé dat de dorpskern van Overmere vanouds verbindt met die van Uitbergen aan de Schelde (zie ook Veerstraat, Uitbergen). Op de figuratieve kaart van de parochie Overmere door P.J. Benthuys van 1726 al aangeduid als "de meule Straete".

Straatbenaming verwijzend naar een nabij gelegen oude windmolensite. Op het "Meulen veldt" aan de Kleine Molenstraat geeft dezelfde kaart een houten windmolen aan, de korenwindmolen van de familie De Bock die in 1925 werd gesloopt. Wellicht heeft de windmolen van het "Meulen veldt" al eeuwen vroeger een voorganger gekend.

Het eerste deel van de oostelijke straatzijde met geconcentreerde bebouwing aansluitend bij het dorpscentrum. Circa 1900 nog overwegend met lage dorpshuizen waaronder diverse herbergen en boerderijen. Op het landelijke straateinde aan de hoek met 's Herenmeersstraatje rest nu nog een dorpscafé naar verluidt voorheen genaamd "In den Ooievaar" en nu café "Groenendijk" (nummer 176). Het lage eenvoudige bakstenen huis, volgens kadasterarchief gebouwd in 1871, werd binnenin volledig vernieuwd en alle schrijnwerk gewijzigd.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 490.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 36.
  • DE BLOCK D., De laatste vijf windmolens van Overmere, Heemkundige Kring Overmere, III, 1, 1985, p. 8-15.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena