Baron Tibbautstraat

Beschrijving

Gedeelte van de dorpsstraat, genaamd naar baron Emile Tibbaut (Kalken 1862-Parijs 1935), volksvertegenwoordiger in 1897, voorzitter van de Kamer in 1928 en Minister van Staat in 1930. Had zijn buitengoed in de dorpsstraat (nr. 12) en werd in Overmere begraven.

Straat onderdeel van de steenweg van Gent via Zele naar Dendermonde. Teruggaand op de "Heirwech naer Appelsveer" zoals opgetekend op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6; eveneens aangegeven op de kaart van het Land van Aalst en gepubliceerd in "Flandria Illustrata" van A. Sanderus van 1644. In de loop van de 18de eeuw deels rechtgetrokken en op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 genoteerd als "Grand Chemin de Gand à Dendermonde".

Huidige Baron Tibbautstraat aan de gemeentegrens met Kalken overgaand in de Dendermondsesteenweg. In het dorpscentrum van Overmere grenzend aan het belangrijke kruispunt met de Kerk-, Burg. de Lausnay- en de Molenstraat. Historische bebouwing geconcentreerd nabij dit kruispunt met parochiekerk en kerkhof, Boerenkrijgmonument, pastorij, voormalig "Groot Huys", voormalig gasthuis en een aantal 19de-eeuwse burgerwoningen van lokale prominenten.

• Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 22-23, 45.
  • VAN WAELVELDE W., Baron Emiel Tibbaut (1862-1935), volksvertegenwoordiger en minister van Staat, Heemkundige Kring Overmere, V, 3, 1987, p. 50-62.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena