Tombroekstraat

Beschrijving

Straat in het noordoosten van Hulste, in het gehucht Muizelmolen. De straat vertrekt van de Oostrozebeeksestraat (bij de grens met Bavikhove) en loopt in westelijke richting naar de Muizelstraat, ter hoogte van de Muizelmolen. De straatnaam verwijst naar de voormalige heerlijkheid Tombrouck in Lendelede, waarvan het centrum van de heerlijkheid - hoeve "Ter Tonnebroucke" (nummer 8) - volgens De Flou reeds wordt vermeld in 1618. Reeds in het begin van de 17de eeuw moet dus een tracé bestaan hebben ter hoogte van de huidige straat. De oudste teruggevonden kaart, met name een kaart van 1715 uit het landboek van Hulste, geeft de straat met sterk kronkelend verloop voor het eerst weer. Hoeve "Ter Calfshaege" (nummer 10), die volgens de literatuur dateert van 1708, en "het goet te tonnebroucke" wordt erop afgebeeld. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt ook een hoeve aan het begin van de straat weergegeven (nummer 2). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het straatgedeelte van de Muizelstraat naar hoeve nr. 10 aangelegd als een rechte dreef. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de straat weergegeven als "Tombroeckweg" met als aanduiding "Chemin n° 35" en omschrijving "Chemin d'Oost-Roosebekestraet au Molenweg et de là au chemin n° 24". Op de Atlas en op de Popp-kaart (1856) wordt hoeve "Hof Kattebeke" (nummer 10) aangeduid.

In 1953 wordt op de hoek met de Oostrozebeeksestraat een kapel opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Straatuitzicht tot op heden quasi ongewijzigd. Geasfalteerde en schaars bebouwde straat met verspreide hoevebebouwing aan de noordzijde, opklimmend tot de 18de eeuw (nummer 2, nummer 8, nummer 10).

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het tweede deel der prochie van Hulste oost ende noort de prochie van Roosebeke ende oost de prochie van Bavichove suyd de prochie van Ooyghem en Bavichove..., in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1715.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolommen 956, 1081.
  • KERCKHOF P., Hulste en zijn wegen op kaart omstreeks 1850, Hulste, 1982, p. 10.
  • Muizelmolenpad. Hulste-Harelbeke, Deerlijk, 1978.