Spoorwegstraat

Beschrijving

Straat in het zuiden van Harelbeke, gelegen in de wijk Stasegem. De straat loopt van de Zandbergstraat naar de Boerderijstraat. De straatnaam dateert van na de fusie van Harelbeke met Bavikhove en Hulste en verwijst naar de nabijgelegen spoorweg Kortrijk-Gent. Vóór de fusie van Harelbeke in 1977 heette de straat de Kasteelstraat naar het kasteel Vanackere gelegen aan de oostzijde van de straat, net ten zuiden van de spoorlijn.

De huidige straat is pas aangelegd in de tweede helft van de jaren 1970 maar volgt deels twee oudere tracés die op de Atlas der Buurtwegen (1845) zijn weergegeven als "Sentier n° 41" of "Coucke Lafontaine voetweg" en omschreven als "Chemin du Deeryckschen heirweg à côté du moulin Coucke Lafonteyne au précédent (sic)" en "Chemin n° 60" beschreven als "Chemin du chemin de fer par le cabaret Venetien et par le château Vanackere vers l'endroit dit het Steentje".

Kronkelende straat met wegdek bestaande uit betonplaten die eerst parallel loopt met de ring rond Kortrijk (R8) en daarna onder de spoorlijn doorloopt. Ter hoogte van de tweede knik bevindt zich een bosje met vijver, mogelijk een restant van de omwalling en het kasteelpark van het midden 19de-eeuwse kasteel Vanackere. Thans is de eerste straathelft gedomineerd door het bakstenen fabrieksgebouw met voormalige conciërgewoonst van de weverij Sagaert; typische fabrieksarchitectuur onder de zaagtanddaken, tot stand gekomen in de jaren 1930-1940. Het zuidelijke deel van de straat maakt sinds eind de jaren 1970 deel uit van het gemengd regionaal bedrijventerrein Harelbeke-Stasegem.

• Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 58.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie