Politieke Gevangenenstraat

Beschrijving

Straat in het zuiden van Harelbeke, in het gehucht Stasegem. De straat loopt van het kruispunt met de Generaal Deprezstraat naar de Venetiëlaan.

Loodrechte straat vermoedelijk aangelegd in de jaren 1960-1970, enerzijds getypeerd door vrijstaande woningen met tuin, die vaak horen bij kleine bedrijven die aansluiten bij het achterliggende bedrijventerrein; de bebouwing van de zuidelijke straathelft sluit aan bij de inbreidingswijken uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 21, woning Maes-Castelain gelegen op de hoek met de Ommegangstraat. Woonhuis met geïntegreerd tandartskabinet, gebouwd in 1985 door architect Patrick Labarque.

Constructie van twee bouwlagen uit grijze en blauwgrijze betonstenen met blauwe raam- en deurprofielen, pannen bedaking. Privé- en beroepsgedeelte gescheiden door een glazen strook, doorlopend in de glasstructuur.

Doorlopende, deels trapvormige tuinmuur.

• Konfrontaties in moderne architectuur, Een promenade in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 128.