Plein

Beschrijving

Plein gelegen in het centrum van Harelbeke, in de wijk Eiland. Het plein, dat in het noorden wordt gevormd door de Vrijheidsstraat en in het zuiden door de Tientjesstraat, vormt het centrum van de wijk Eiland. Op het plein komt in het noordoosten ook de Schoolstraat uit en in het zuidwesten de Kouterstraat.

Het plein is volgens de gegevens van het kadaster samen met de Schoolstraat, Tientjesstraat, Kouterstraat en Vrijheidsstraat aangelegd in 1936.

Als het ware driehoekig plein met deels geasfalteerd wegdek en wegdek deels bestaande uit betonplaten. Het plein, dat hoofdzakelijk wordt ingenomen door een parking, wordt aan de oostzijde gedomineerd door de kerk van de Sint-Jozefsparochie op de hoek met de Tientjesstraat. Kerk en (kleinschalige, banale) bebouwing dateren voornamelijk uit de jaren 1950. Op de hoek met de Vrijheidsstraat (Vrijheidsstraat nummer 48) ligt de pastorie, samen met de kerk gebouwd in 1953 in opdracht van de stad naar het ontwerp van architect Armand Vandenweghe.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1953/119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1936/49.