Forestier Liederikstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Harelbeke, gelegen in de Oostwijk (Ooste) en lopende van de Burgemeester Brabantstraat naar de Beversestraat. De straat is genoemd naar forestier Liederik (793-817), één van de koninklijke opzichters van de bossen in de streek rond Harelbeke. De straat is ontstaan als voetweg, die reeds is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen (1845) als "Sentier n° 65" zijnde de "Sentier de la route de Gand vers la Lys". Het wegje loopt dan ook loodrecht naar de Leie toe en is aan de zuidoostkant, langs de Beversestraat bebouwd. Op een kadasterschets betreffende de bouw van enkele panden in 1937 wordt de straat aangeduid als "Nieuwe Beversestraat". Op een plan van het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw van 1952 heeft de straat reeds huidige straatnaam.

Thans korte, rechte straat met geasfalteerd wegdek. Woonfunctie en uitbreidingen van de bedrijven aan de Beversestraat; ook veel garages van omliggende woningen. Kleinschalige woningen tot twee bouwlagen, waarvan enkele eenlaagshuizen die in oorsprong uit de tweede helft van de 19de eeuw dateren doch grondig zijn verbouwd/ herbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Op het einde van de straat, restant van een kleine hoeve, thans vrij ingrijpend gerenoveerd. Tot 1937 vrijstaande langgevelhoeve met achteraan vrij opvallend vierkant volume, dat reeds op het primitief kadasterplan (circa 1835) staat aangeduid echter zonder verdere duiding.

• Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 16.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie