De Klijte

Beschrijving

De Klijte. Gehucht aan de Ieperstraat: 443 ha en 491 inwoners (1989). Oorspronkelijk horend bij de gemeente Reningelst, sinds 1977 bij Heuvelland. Vanouds belangrijke heerlijkheid met lage, middele en hoge rechtspraak, welke ressorteerde onder de kasselrij Veurne. In 1465, bouw van een kapel (proosdij), in 1923 tot parochiekerk verheven. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog werd De Klijte grosso modo volgens vooroorlogs plan heropgebouwd.
Straatgehucht met kerk, klooster, enkele herbergen, winkels, een smidse en hoeven. Brits militair kerkhof La Clytte Military Cemetery nabij de kerk. Uit archiefonderzoek blijkt voornamelijk architect O. Moerman (Poperinge) betrokken bij de heropbouw van De Klijte.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten.
  • DIRIKEN P., Heuvelland (Toeristisch-recreatieve atlas van West-Vlaanderen, Westvlaamse heuvelstreek, Geogids Heuvelland, Sint-Truiden, 1988, p. 14-16).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine