Geografisch thema

Terheide

ID
14615
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14615

Beschrijving

Een van de middeleeuwse gehuchten van Asse, gelegen ten westen van het centrum. Met de exploitatie ervan werd vermoedelijk gestart in de veertiende eeuw onder impuls van de hertog van Brabant. Terheide vormde lange tijd het belangrijkste gehucht van Asse en bestond uit enkele afspanningen, een windmolen en enkele grote boerderijen; vanaf 1767 werd er in de hier gelegen Sint-Hubertuskapel al zondagsmis gelezen en op 21 september 1864 werd Terheide erkend als zelfstandige parochie. Het centrum van dit eerder landelijke gehucht situeert zich aan de Gentsesteenweg, tegelijkertijd de voornaamste verkeersas van het gehucht. In het noordwesten van het gehucht ligt een deel van het Kravaalbos dat zich verder uitstrekt op grondgebied Aalst en Opwijk; het werd beschermd als landschap bij Besluit van 13/10/1980.

  • OCKELEY J., Leven aan de bron. Een inleiding tot de geschiedenis van Asse, Asse, 1965.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Terheide [online], https://id.erfgoed.net/themas/14615 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.