Watermolen

Beschrijving

Woongehucht gelegen ten oosten van de dorpskern en op de grens met Kuurne en Kortrijk. Het gehucht wordt doorsneden door de Heulebeek. De kern van het gehucht wordt gevormd door de Sint-Godelievekerk en het klooster met bijhorend school. Hoek met Watermolenwal wordt gemarkeerd door schoolgebouw van 1964 en Heilig-Hartbeeld.

Basisbebouwing: arbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken: onder meer nummers 184-204. Nummer 193-195, twee winkel-woonhuizen met gecementeerde lijstgevel. Watermolen zonder nummer/ Watermolenwal, hoekpand met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel; afgesnuite hoek en muurkapelletje met heiligenbeeld. Nummer 210-214, drie diephuizen met bepleisterde versneden puntgevel. Nummer 226, met typerende poorttravee.

Voorts eenvoudige bakstenen gevels vaak verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen of sierbaksteen. Nummer 268, roodgeschilderde bakstenen lijstgevel met witgeschilderde voegen. Ook enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 137, getypeerd door het contrasterend gebruik van baksteen en gecementeerde en witgeschilderde gevelvlakken; deels behouden schrijnwerk.

Vanaf de Heirweg voornamelijk rijbebouwing uit de jaren 1940-1950, onder meer nummers 239-255, eenheidsbebouwing van negen enkelhuizen.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie