Stelen

Beschrijving

Van oorsprong middeleeuws landbouwgehucht dat heden ten dage doorsneden wordt door het Albertkanaal. De dorpskern, aanvankelijk ontstaan op de rechter oever van de Grote Nete ligt thans gekneld tussen het kanaal en de E 313. De parochie Liessel-Stelen werd opgericht in 1871. De voormalige wijk Liessel met een kapel van 1758 verdween bij de aanleg van de industriezone.

In het centrum iets oudere bebouwing en recente woonwijken ten westen, verder naar noordwesten het industriegebied Geel-Oost.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita