Ieperseweg

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg gelegen in het verlengde van de Moorsleedsesteenweg; vormt gedeeltelijk de noordgrens van het gehucht Beitem (zie Meensesteenweg). Gebogen tracé. In het gehucht Beitem wordt het straatbeeld gekenmerkt door de voornamelijk in 1928 gebouwde sociale woningen, naar ontwerp van E. Apers (Roeselare), van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "Eigen Heerd"; verdere uitbreidingen tijdens de jaren 1950. Eerste bouwfase: eenheidsbebouwing van veertien woonhuizen van vier verschillende types; volgens spiegelbeeldschema met voortuintjes; eenheid veelal doorbroken door vernieuwde parementen. Ook vestigingsplaats van het oude spoorwegstation "Beitem", aan de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen (1889); tegenover station nummer 106, herberg zogenaamd "Beythem Statie" van circa 1889, hersteld en aangepast in 1921; typerende oeils-de-boeuf. Verder nog Provinciaal Centrum voor Land- en Tuinbouw zogenaamd "Instituut Arthur Olivier" (nummer 57), opgericht in 1956, naar ontwerp van E. De Schrijver en H. Van Eeghem, zie gedenkplaat.

Verderop landelijke weg met voornamelijk arbeiderswoningen en hoeven.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol